Voorzitter college van bestuur bij Stichting LVO
- Remote
- Search
Functieomschrijving
Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO)
Stichting LVO is met 25 scholen één van de grootste onderwijsbesturen in het voortgezet onderwijs van Nederland. In de provincie Limburg biedt LVO op een dertigtal locaties en aan ruim 23.000 leerlingen een gedifferentieerd en kwalitatief hoogwaardig aanbod en alle varianten van voortgezet onderwijs aan; van praktijkonderwijs tot en met gymnasium en van bijzonder tot openbaar onderwijs. Met meer dan 3000 medewerkers is LVO één van de grootste werkgevers in Limburg.
Visie
De kern van de beleidsvisie ‘Horizon 2025 – onderwijs vanuit waarderend perspectief’ wordt gevormd door het uitgangspunt ‘heel de mens heeft waardigheid en ieder mens staat als één geheel centraal’. Alle leerlingen en medewerkers van LVO tellen mee met al hun menselijke waardigheden. Vanuit deze gedachte verzorgt LVO onderwijs dat voorbereidt op de uitdagingen van de wereld van vandaag en morgen. De scholen staan midden in de samenleving. De professionals zetten zich in voor de leerlingen en zijn deskundig, professioneel en ervaren. De scholen zijn verbonden met elkaar, leren van elkaar en delen de visie.
Governance
De basis van LVO wordt gevormd door de 25 scholen van LVO. Het tweehoofdige, collegiale college van bestuur is eindverantwoordelijk voor het geheel en wordt ondersteund door de directeur ondersteunende diensten en drie managers (financiën, m&o en ict). Het uitgangspunt is één stichting met één strategie, waarbij de bedrijfsprocessen overkoepelend zijn georganiseerd, met oog voor de eigenheid van de scholen. Het college stimuleert de verdere ontwikkeling van de eigen identiteit en de onderwijsambities van de scholen en stuurt binnen heldere kaders op processen en besluitvorming passend bij de omvang van de organisatie. Het college draagt zorg voor een goede balans tussen de eigenheid van de scholen enerzijds en de synergievoordelen van de stichting als geheel anderzijds. Het college van bestuur rapporteert aan de raad van toezicht en legt daarbij verantwoording af over het beleid, het onderwijs en de resultaten van LVO.
Ontwikkelingen
Alle scholen van LVO voldoen aan de eisen van de onderwijsinspectie en de onderwijsresultaten zijn boven het landelijk gemiddelde. Daar is LVO trots op. Na de coronapandemie hebben de studieresultaten en het gedrag van leerlingen van de scholen zich verder positief ontwikkeld. Gedane interventies zijn effectief gebleken.
Nieuwe generaties leerlingen en docenten vragen om voortdurende ontwikkeling van het onderwijs, waarbij de toenemende kansenongelijkheid om een effectieve aanpak vraagt. Daarbij is LVO betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en draagt zij op die manier bij aan onderwijsinnovatie en versterking van onderwijskwaliteit in het algemeen. Ook de verdere ontwikkeling en toepassing van AI en digitalisering zal hierbij een belangrijk factor van betekenis zijn.
Met de oprichting van de Onderwijsregio Limburg, waarin LVO als penvoerder optreedt, is een belangrijke stap gezet in het versterken van positie van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Deze samenwerking biedt nieuwe kansen.
Slimme keuzes in de bedrijfsvoering moeten in de komende jaren direct bij blijven dragen aan de kwaliteit van het onderwijs en in lijn met Horizon 2025 worden de beschikbare middelen gericht ingezet, maximaal ten dienste van het onderwijs en de leerlingen. Op het gebied van onderwijsinrichting en huisvesting zijn grote stappen gezet maar dat blijft veel bestuurlijke aandacht vergen. In de komende jaren wordt ook duidelijk hoe de aangekondigde veranderingen in de financieringswijze en governancestructuur de sector gaan beïnvloeden. LVO pleit daarbij voor een stabiel en voorspelbaar financieringsmodel, dat de scholen in staat stelt om met vertrouwen te werken aan langetermijnbeleid en innovatieve oplossingen voor de uitdagingen die in het verschiet liggen.
Bestuurlijke opgave
De bestuurlijke opgave voor de komende jaren is gericht op het door ontwikkelen van de visie en strategie, vastgelegd in de beleidsvisie Horizon 2025 ‘Onderwijs vanuit waarderend perspectief’, waarbij teacher leadership centraal staat. Samen met het nieuwe lid college van bestuur bouwt de nieuwe voorzitter verder aan een stevig fundament voor duurzame onderwijsverbeteringen, waarbij het werken vanuit waarderend perspectief steeds centraler komt te staan. Het belang van de leerling en het best mogelijke onderwijs staan op de eerste plaats. Sterke scholen kiezen hun eigen pad om dit te realiseren. De landelijk politieke en maatschappelijke ontwikkelingen die op het onderwijs in het algemeen en op LVO in het bijzonder afkomen, zijn complex en hebben effect op regionaal en lokaal niveau. Van de voorzitter wordt verwacht dat hij of zij in de netwerken zichtbaar en proactief, op basis van inhoudelijk en persoonlijk gezag, acteert zoals verwacht mag worden van de voorzitter van één van de grootste schoolbesturen van Nederland.
Collegiaal bestuursmodel
De uitgangspunten voor het college van bestuur zijn:
collegiaal bestuur en gezamenlijke verantwoordelijkheid: beide collegeleden hebben zowel interne als externe verantwoordelijkheden en representeren zowel intern als extern het college van bestuur;
de collegeleden houden zich ieder zowel met onderwijs(ontwikkeling) als met bedrijfsvoering aspecten bezig;
een goede onderlinge verhouding gebaseerd op vertrouwen en respect, open uitwisseling en discussie op inhoud, gedeelde opvattingen over leiderschap;
samenhang zoeken en bewaren, sturen, verbinden en regisseren;
geven van verantwoordelijkheid, durven delegeren met ruimte voor eigenaarschap;
de waarde zien van medezeggenschap en in- en samenspraak binnen LVO.
Recentelijk is de wervingsprocedure voor een nieuw lid college van bestuur succesvol afgerond. In de beoogde portefeuilleverdeling heeft het lid accent op de bedrijfsvoering. Het accent voor de voorzitter college van bestuur ligt op (onderwijs)inhoudelijk en bestuurlijk leiderschap. Dat vraagt om een ervaren bestuurder met oog voor en gevoel met het werken en leren in de maatschappij van nu én in de toekomst En iemand die verantwoordelijkheid neemt voor het goed functioneren van en besluitvorming in het team.
Vereisten
Functie-eisen voorzitter college van bestuur
academisch werk- en denkniveau;
substantiële ervaring in de rol van bestuurder van een grote(re) complexe organisatie;
ervaring in dan wel aantoonbare affiniteit met de onderwijssector;
uitstekend gevoel voor en ervaring met organisatie- en leiderschapsontwikkeling, zo mogelijk in een vergelijkbaar complexe organisatie;
verankerd in regionale en landelijke (bestuurlijke) netwerken met een aantoonbare meerwaarde;
bekendheid met de cultuur in en karakter van de regio.
Kandidaten voor deze vacature beschikken over de volgende competenties:
samenwerkingsgericht vanuit respect en vertrouwen en het eigen ego voorbij;
dienend leiderschap waarbij op basis van betrokkenheid en overtuigingskracht eigenaarschap wordt gecreëerd;
omgevingsbewust met betrekking tot relevante maatschappelijke, politieke en vakinhoudelijke ontwikkelingen en trends;
communicatief en constructief met een sterk analytisch en bestuurlijk strategisch denkvermogen;
het vermogen als geëngageerd bestuurder met trots en visie LVO te representeren;
een ondernemende en nieuwsgierige blik met oog voor de effecten op lange termijn;
flair en humor, lef en daadkracht in verbinding met de organisatie, ouders en betrokken stakeholders;
hoog energieniveau en een positieve levenshouding.
Arbeidsvoorwaarden en aanstelling
De benoeming vindt plaats door de raad van toezicht voor de duur van vier jaar, met de mogelijkheid van herbenoeming voor maximaal vier jaar. Honorering is binnen de grenzen van de WNT en in lijn met de cao bestuurders funderend onderwijs.
Procedure
De raad van toezicht van LVO laat zich in deze procedure bijstaan door Pieter Cortenbach namens Berenschot. Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken door uiterlijk 24 augustus 2025 een korte motivatie (inclusief actueel cv) te sturen via onderstaande solliciteerbutton. Voor informatie kunnen geïnteresseerden ook bellen met Pieter Cortenbach op 06-21272091. Het streven is om de procedure af te ronden vóór 1 november 2025. Een selectieassessment kan deel uitmaken van de procedure.
- 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant, Nederland
of
Bedankt!
Je sollicitatie is in goede orde ontvangen.